De Platenkast van Marcella onder de loep…

Voor de Herman Brood Academie, waar ik vakdocent ben, laat ik jullie een kijkje nemen in mijn platenkast.

De Platenkast van Marcella Suring

13-10-2014 Wat is nou dat vetste album? En de mooiste hoes? De duurste? De miskoop? We vragen het in De Platenkast.

De Platenkast is die bekende rubriek waarin we vragen stellen aan een (ex)HBA-er over zijn of haar platenkast. Het blijkt eens te meer dat muziekliefhebbers er maar al te graag over praten en hun collectie willen laten zien. Deze keer HBA docente Marcella Suring aka DJ Marcella.
Marcella Suring is werkzaam als dj/producer sinds 1994 onder de naam Marcella maar ook Unisex Inc., The Avengerz. Ze heeft ongeveer 40 releases/remixes op haar naam staan waarvan ‘Stabbing Sally’ de grootste hit is. Ze is eigenaar van platenlabel Planet House Trax en maakt(e) radio bij onder andere ID&T Radio met Planet House Radio. Marcella is ambassadrice van de stichting ‘Embrace Live’, een platform voor jong talent waarin ze als docent danceproducer aan de HBA ook veel talent van de Herman Brood Academie promoot. Over een week barst het Amsterdam Dance Event weer los waar ze ook weer te vinden zal zijn.
We voelden Marcella aan de tand over haar platenkast.

 

Welk album zit er nu in je cd-speler of platenspeler?
Niets in het bijzonder, bij mij zijn het vaak losse tracks, veel house en techno, van verschillende artiesten die ik dan door elkaar heen luister. Maar ook Sam Smith, Kensington, Luther Vandross.
Ik word niet vaak geboeid door een compleet album van 1 artiest, zeker tegenwoordig staan albums vol met ‘opvulling’ naast een paar echt goede tracks. Op de draaitafels liggen overigens wel echt oude housealbums om oldskool beats, die nu weer terug zijn, te samplen.
Welk album uit je platenkast is je eerst gekochte plaat/cd?
Mijn eerste singletje was denk ik Jermaine Jackson en Pia Zadora “When The Rain Begins To Fall”, mijn eerste cdtje Whitney Houston “All The Man That I Need” en mijn eerste vinyl het album van Kerri Chandler “Hemisphere”. Ja, ik weet het, niet echt heel erg muzikaal uitdagende platen, m.u.v. Kerri Chandler. Ik ben opgegroeid met een vader die drumde en van funk hield en oa in big bands speelde. Waarschijnlijk ga je als kind dan met je kont tegen de krib. Dat is later overigens goed bijgetrokken..
Welk album uit je platenkast heeft de beste albumcover?
Moloko “Statues”. Als je als mooie vrouw zo agressief en half bezopen op een cover durft te staan, ben je een bazin!
Welk album uit je platenkast heeft de mooiste herinnering?
Dat zijn niet echt gehele albums maar ook weer meer losse tracks. 1 ervan is Julie McKnight “Home”. Dit was 1 van de vaste platen in mijn sets, echte soulful house met een supermooie tekst. Masters at Work ft. India “Backfired”, ook zo’n klapper uit dat genre. Deze platen brengen mij terug naar de zwetende avonden in Club More waar mensen volledig opgingen in de muziek, enkelen in tranen uitbarsten (combi muziek, tijdstip en drugs 😉 en hard meezongen met alle teksten.
Welk album uit je platenkast zou je iedereen aanraden?
Daft Punk “Homework”, Moloko “Statues”, N.E.R.D “No One Ever Really Dies”, Radiohead “OK Computer”, Jamiroquai “Emergency on Planet Earth” en Michael Jackson “Off the Wall”. Omdat ze stuk voor stuk steengoed zijn. Punt.
Welk album uit je platenkast is je ergste miskoop?
Heb ik niet. Ik luister alles honderd keer en als ik het echt goed vind, koop ik het pas.
Welk album uit je platenkast is je guilty pleasure?
Ik heb behoorlijk wat guilty pleasure platen in mijn kast staan. Abba, Toto, The Bee Gees (overigens 3 van de beste zangers qua samenzang en mixage ervan) en dat eerste singletje is natuurlijk ook een hele foute! Oh ja, en ik heb War of the Worlds van Jeff Wayne uit 1978 op vinyl, ook niet echt heel credible maar wel mooi om te luisteren.
Welk album uit je platenkast is het meest waardevol?
Eigenlijk is mijn totale vinyl collectie heilig voor mij, van house tot techno, van klassiek tot pop. Mag ik er een paar kiezen?
Het album “Statues” van Moloko. Ik ben een grote fan van de band, Roisin Murphy heb ik jaren geleden ontmoet in Miami en de hele band heeft mijn album gesigneerd na afloop van een concert in de HMH, jaren later. Daarnaast ben ik heel blij met mijn oude vinyl collectie; Stevie Wonder “The Secret Life of Plants” Chic “C’est Chic”, alles van Masters at Work,  en al die hard to find tracks op housegebied;  white labels waar er maar enkelen van geperst werden. Sommigen bleven bij de status  ‘testpressing’ hangen en zijn daarna nooit uitgekomen. Die zijn me dierbaar.
Welk album uit je platenkast is je duurste aankoop geweest?
Hmm….ik heb niet echt een album staan waar ik absurd veel voor betaald heb. Ik kan je wel vertellen dat ik Michael Jackson’s “Off The Wall” voor slechts 5 euro bij de kringloopwinkel heb gescoord. Dat vind ik dan wel weer echt waar voor je geld. 😉
Welk album uit je platenkast is de laatst gekochte plaat/cd?
Ik koop uiteraard zeer veel losse tracks voor mijn dj-sets maar mijn laatste gekochte albums, dat zijn Disclosure “Settle” en Daft Punk “Random Access Memories”. Beiden zitten nog in het plastic; dit zijn 2 toekomstige klassiekers op het gebied van elektronische dansmuziek, binnen mijn genre.